Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/exart.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/unspoken/core/theme_options.php:1) in /var/www/exart.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/unspoken/functions.php on line 19
Det handler ekstremt meget om magt og indflydelse – men det handler ligeså meget om at afgive det | Exart Performances

Det handler ekstremt meget om magt og indflydelse – men det handler ligeså meget om at afgive det

7485631076_90f03923a4_naf Tine Kjær Jørgensen

Jakob Kwederis har været leder af Kulturhuset Islands Brygge siden 2002, og jeg har mødt ham til et lille interview om ledelse i et kulturhus. Hvorfor er det ham, der sidder som leder i kulturhuset, og hvad lægger han vægt på som leder? Det er blevet til en samtale om at bruge hele sin person som leder, og om at få formidlet virksomhedens strategier og kreative visioner ud til medarbejderne.

Da Jakob Kwederis bliver spurgt, hvorfor det netop er ham der sidder som leder i Kulturhuset Islands Brygge, svarer han: ”Det handler meget om at være visionær, altså at kunne se nogle muligheder og kunne se, at man kan flytte nogle ting”. En leder i et stort københavnsk kulturhus med mange brugere tilknyttet, må være nysgerrig på omverdenen og have udsyn. Man skal hele tiden forvente det uventede. Det er især nødvendigt i en tid, hvor tendenser og brugeres behov konstant ændrer sig. ”Jeg bruger mig selv 100 %”, siger Kwederis. Når man skal lede et kulturhus bruger man hele sin person, det kan være svært overhovedet at gøre andet, siger han. Det er altså i den grad vigtigt at være sig selv og drage nytte af sine erfaringer. Kwederis har både kunnet bruge sin erfaringer fra tidligere kulturinstitutioner, men også fra arbejdssituationer som musiker og eventmager i innovative og kreative miljøer. Erfaringerne fra tidligere har været afgørende for at Kwederis i det hele taget endte på posten som leder.

Kwederis lægger vægt på at medarbejdere i kulturhuset skal motiveres og at gode idéer skal aktiveres. Det gør man ved at lade medarbejdere blive iværksættere indenfor kulturhusets rammer, hvilket kan skabe ekstra værdi for virksomheden. For at dette kan lykkes, skal lederen turde slippe medarbejdere løs. Samtidig skal lederen skabe nogle klare rammer, hvor han/hun tydeligt får formidlet virksomhedens strategier og kreative visioner ud til medarbejderne. ”Det er vigtigt at have en ambition om, hvad man gerne vil rumme i sin ramme. Det handler om at sætte rammer og skabe plads”, mener Kwederis. Han fortæller, at der ofte kommer mange idéer fra medarbejderne, så nogle gange må han fokusere mere på at “holde i tøjlerne”. Det er for at sikre sig, at de idéer der udvælges kan realiseres i kulturhuset. Man skal turde tage magten som leder, og samtidig huske på, at medarbejderne er specialister indenfor deres område og ofte ved mere om konkrete emner end lederen selv: ”Medarbejderne har et bedre netværk, et større kendskab til deres område og mere erfaring indenfor det specifikke område”. Det drejer sig om at have dygtige medarbejdere og udnytte deres forskellige evner.

Kwederis lægger desuden vægt på, at medarbejderne finder en glæde ved det arbejde de udfører. Man har som leder et ansvar for medarbejderes udvikling på arbejdspladsen, hvilket både gælder den faglige og personlige udvikling. Ifølge Kwederis er det centralt, at få den enkelte medarbejder i spil og lade medarbejderen sætte sine mål selv: “Det er et fælles ansvar, der giver sig til kende ved, at medarbejderne ofte har nogle meget personlige ambitioner. De bedste mål bliver sat af personens selv”. En leder må være bevidst om magtbalancen mellem leder og medarbejdere, da disse dynamikker hele tiden gør sig gældende på en arbejdsplads. ”Det handler ekstremt meget om magt og indflydelse, men det handler ligeså meget om at afgive det. Det er det spil, der er enormt fedt og enormt interessant”, forklarer Kwederis. Da han siger dette, er vi nået til afslutningen på interviewet, så lad disse blive de foreløbige sidste ord.

Jakob Kwederis har tidligere startet spillestedet Forbrændingen op, og sidder for tiden i den nye bestyrelse for spillestedet Stengade. Til februar skifter Kwederis job, da han skal være leder i kulturhuset Huset i Magstræde.

Submit your comment

Please enter your name

Please enter a valid email address

Please enter your message

Exart Performances © 2020 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER