Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/exart.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/unspoken/core/theme_options.php:1) in /var/www/exart.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/unspoken/functions.php on line 19
Hvorfor er kunsten nødvendig for erhvervslivet i krisetider? | Exart Performances

Hvorfor er kunsten nødvendig for erhvervslivet i krisetider?

7078051857_e5b1a68e33_nJo voldsommere krisen bliver, og desto dårligere prospekterne, desto mere opfordres vi til invention og innovation. Vi skal opfinde, skabe, iværk- og søsætte noget, som især forbrugerne på det brede marked ikke vidste, at de havde brug for. Så grubler man på at være praktisk, og på at være før-praktisk og foregribe behov, der endnu ikke er blevet artikuleret. Et sådant pres kan sikkert befordre opfindsomhed, men det kan også blokere for den.

Kunsten er, når den triumferer som kunst, forbløffende ligeglad med det praktiske og med markedets behov. Dette er muligvis et gammelt billede af kunsten, men det er sandt. Om den sande kunst. Den skaber for at skabe. Heri er en umådelig lettelse og således befrielse, selvom det ikke nødvendigvis er let at være besat af skabelsens dæmon. Kunsten har sit eget univers. Det er blevet opfattet som en svaghed, men det er en styrke. Man kan nemlig ikke tjene to herrer. Man skal lade sig blive besat, og den besatte er en lykkelig galning.

Dermed være ikke sagt, at konkurrence, magt, kontrol, aggression og destruktion ikke findes i kunstens univers. Det er lukket, og i den slags rum er det svært at overleve. Men kunsten opstiller sine egne kriterier, og i de processer, hvor så mange ofres for dem, og går under ved dem, kan det helt nye skabes. I kunstarternes hermetisk lukkede rum produceres en klaustrofobi, der tvinger til at smadre akvarieglasset. Den rambuk, der bryder igennem det, kaldes ”det nye”. Da det er den eneste rambuk, der findes, og da kunstens rum er så lukket, så er det nye her for alvor nyt.

Alle vil have det nye, og det kan man mene om, hvad man vil. Men det virkeligt nye skaber et umætteligt behov efter sig. Det venter ikke på at begæret opstår, det skaber det.

Når kunsten kommer vådhåret, fosterfriskt,  ud af akvariet med det nye i hænderne, så måber verden.

Når krisen kradser skal den standses af sin egen måben.

Submit your comment

Please enter your name

Please enter a valid email address

Please enter your message

Exart Performances © 2020 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER