Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/exart.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/unspoken/core/theme_options.php:1) in /var/www/exart.dk/public_html/wordpress/wp-content/themes/unspoken/functions.php on line 19
Kunst og politik – exart.dk mener | Exart Performances

Kunst og politik – exart.dk mener

det-europæiske-hus-150x150Efterårets formelle møder mellem kunstnerorganisationer, kommissioner og politikere er præget af en interessant kombination af velvilje og forvirring. Samtidig med at kunsten beviser sin stærke tiltrækningskraft står beslutningstagerne ret famlende overfor en række nødvendige forbedringer af principper for fordeling af midler.

Som oplægsholder Rune Lykkeberg,  redaktionschef ved Information slog fast på Kunstfonden og Kunstrådets repræsentantskabers årsmøde: – Vi er alle blevet modernister. Gode, Gamle Danmark har slået sig sammen med Nye, Smarte Danmark.
Det vil sige, at der ikke længere ser ud til at være nogen mærkbar modstand i befolkningen mod kunstens udtryksformer og grænsebrydende virkninger – faktisk efterspørges den nye, kreative kapacitet i højere grad end tidligere. Alligevel er der stor modstand mod at give kunstnere større indflydelse på samfundsudviklingen og udvide det domæne, som kunstnere traditionelt er begrænset til at udfolde sig indenfor. Samfundet ønsker hverken at blive belært af kulturpaver eller flamboyante kunstnere, der provokerer arbejdsomme danskere med en ekstravagant livsstil.

Der er altså tale om et paradoks, hvor kunstens produkter og serviceydelser er ønsket og bør fremhæves som eksemplariske, mens kunstnerens identitet som støtteværdigt individ helst bør træde lidt i baggrunden. Umiddelbart lader det ikke til at kunstnerne og deres repræsentanter i de formelt udpegede fora finder, at dette er noget specielt problem, da fordelingspolitiske dagsordener fylder meget mere end kunstens placering i samfundet.

Det er ret ærgerligt at kunstnernes organisationer ikke har større ambitioner om at styrke den æstetiske eksperts position i samfundet. Kunstnerens autenticitet og disciplin, de værdier, der skabes og som kun bliver stadig mere efterspurgt, kunne gøres langt mere synlige og betydningsfulde, end det er tilfældet lige nu, hvor debatten kører i ring omkring pengefordelingen.

Submit your comment

Please enter your name

Please enter a valid email address

Please enter your message

Exart Performances © 2021 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER